A. Ontmoet mensen met een LVB

Ontmoet Milan en Julia. Hoor en lees hier wat een licht verstandelijke beperking (LVB) voor hen betekent. 

MUZUS_STRATEGIEKIT_15-09_09

Ontmoet Milan

Milan werkt bij de LFB. Hij geeft daar trainingen, maakt moeilijke taal begrijpelijk en geeft gastlessen. Hij vertelt dan graag zijn eigen ervaring. Hij is veel in aanraking gekomen met de politie, omdat zij dachten dat hij verward was. Hij werd dan gelijk geboeid en in een cel gestopt. Daarom zegt hij: bekijk elke situatie apart en reageer passend! 

Een loket voor mensen met een LVB zou Milan erg helpen. Het zou hem meer vrijheid geven en meer waardering voor zichzelf, want je kan dan meer zelf doen. Ik ben ook een mens en ik kan heel veel, maar soms een beetje met hulp. 

Milan spaart mooie schoenen; net zulke mooie als die van Hugo de Jonge. 

Ontmoet Julia

Dit is een anoniem verhaal van iemand met een LVB. Julia is niet haar echte naam en staat niet op de foto.

Julia gaat er graag op uit. Julia heeft veel vrienden en familie waar ze graag langsgaat. Op de koffie en even bijpraten. Ze houdt van mensen. Van de digitale wereld snapt ze niet zoveel. Sinds een paar weken heeft ze een smartphone, maar eigenlijk alleen om foto’s te maken. En om berichtjes te sturen naar haar beste vriendin. De échte wereld is volgens haar veel belangrijker. Zo heeft ze altijd haar boekje met afgedrukte foto’s bij zich. Dan kan ze af en toe terug kijken en nagenieten van de mooie herinneringen.

Dat ze niet meekomt met de digitale ontwikkelingen is wel lastig. Steeds vaker zeggen ze dat je de informatie op de website kan vinden. Of dat je een mail moet sturen. Omdat het haar niet lukt om alleen achter de computer te kruipen, heeft Julia geen computer in huis. Als ze er echt niet omheen kan, gaat ze langs bij haar beste vriendin. Die helpt haar dan. Gelukkig heeft ze met de gemeente afgesproken dat ze altijd kan bellen of langs kan komen als het nodig is. Zo kan ze op een veilige manier toch alles met de gemeente regelen.

Ontmoet Annette

Annette woont samen met haar man en twee hondjes. Zij werkt voor het LFB en daarnaast is de ervaringsdeskundige bij Sherpa. Daarnaast doet ze yoga. Bij LFB geeft ze coaching vanuit haar kennis. 

Je ziet niet aan Annette dat ze verstandelijk beperkt is en daardoor overvragen mensen haar. Ze heeft daarom geleerd dat ze duidelijk haar grenzen aan moet geven. Als ze uitlegt dat ze een LVB heeft, begrijpen mensen haar beter. Sommige mensen vinden het lastig daar vragen over te stellen, maar ze heeft liever dat mensen vragen dan dat ze onwetend zijn.