Kom in contact,

met Angela

Kom met ons, ervaringsdeskundigen, in contact om ervaringen uit te wisselen. Blijf in contact om te blijven leren.

Meer voor elkaar betekenen

Het zou fijn zijn als organisaties aan de slag gaan om hun dienstverlening meer inclusief maken voor iemand met een LVB. Dit blijkt vaak toch moeilijker dan gedacht. 

Kim: “Praat met ons om te ontdekken wat er anders moet. Want we zijn immers experts op het gebied van onze eigen ervaringen.

Hoe kom je
in contact?

Er zijn verschillende manieren om met ervaringsdeskundigen in contact te komen. Dat kan voor één keer, maar we kunnen ook samenwerken.

Ken jij een organisatie die hier ook bij zou moeten staan? Mail dan naar [email protected]!

LFB

 

De LFB is een vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Ze bieden trainingen en workshops. Maar ze hebben ook diensten; de ervaringsdeskundigen van de LFB denken bijvoorbeeld graag mee bij het maken van beleid en adviezen. En ook bij het testen van hulpmiddelen zoals websites, apps en andere producten. Bijvoorbeeld van Rijksoverheid. 

LVB Xperience

Humanitas DMH (Dienstverlening aan Mensen met een Hulpvraag) biedt mensen met een (licht) verstandelijke beperking begeleiding en ondersteuning. Ook bieden zij een LVB Xperience aan: een ervaringsgerichte training om een stap te zetten in de wereld van iemand met een LVB. Lees hier meer over de LVB Xperience.

Waarom
moeten
we praten?

‘We houden er niet van als er over ons gepraat wordt. Als je wilt weten hoe we dingen beleven, vraag het  dan. Zo voorkom je dat je aannames gaat doen die niet kloppen. Samen met ons kun je nóg beter aan je collega’s vertellen waarom veranderen belangrijk is. Wij kunnen laten zien wat goed gaat en wat het beter kan.’

Creëer korte lijntjes

Als je vaker met ervaringsdeskundigen wilt praten, kun je ook een klankbordgroep opzetten of een netwerk opzetten. Verzamel een aantal ervaringsdeskundigen in de klankbordgroep. Zo kun je eenvoudig een vraag stellen of feedback vragen. 

Je kunt als organisatie natuurlijk ook mensen met een LVB aannemen. Dan is er altijd iemand met ervaring dichtbij. Hierdoor kun je altijd rekening houden met een LVB in jouw dienstverlening tijdens het ontwikkelen van beleid. 


 

Samen laten we zien hoe belangrijk dit onderwerp is

‘Ik vertel graag over LVB en hoe dat voor mij werkt. Nodig me uit. Ik kan aan je collega’s vertellen wat het hebben van een LVB voor mij betekent. Ik kan ook vertellen over wat het met me doet als jouw dienstverlening niet bij me past. Ik heb het namelijk al 100 keer meegemaakt. Ik weet ook voor welke problemen dat zorgt. Bij mij en anderen met een LVB. Als we bij jullie aan tafel zitten, kan je baas niet om ons heen. De verhalen van websites en boeken worden echt.’

Samen blijven we leren

‘Het is belangrijk om te blijven leren. Je kunt altijd leren en oefenen. Ik kom graag samen met andere ervaringsdeskundigen nog een keer langs om te kijken wat er beter gaat. Samen kunnen we kijken wat er nóg beter kan. Kijk in de werkplaats hoe we samen kunnen blijven leren.’

Ga in gesprek!

Als je aan de slag gaat op deze website, zal je dit icoon zien terugkomen. Dat zijn momenten waarop wij denken dat je goed in gesprek kunt met ervaringsdeskundigheid. Via de knop kom je weer terug op deze pagina, zodat je hier kunt vinden hoe je met in contact kan komen. Zie je zelf nog andere mogelijkheden? Wij houden je niet tegen!

Ontdek meer over een licht verstandelijke beperking

Handige links

Hieronder vind je een verzameling van een aantal websites van organisaties waarmee je contact kan opnemen over communicatie met de doelgroep. Heb je zelf een website, ervaringen of handige informatie? Mail naar [email protected].

Movisie - Instrumentenwaaier

Ga naar de website
Instrumentenwaaier met 11 inspirerende en uiteenlopende instrumenten voor mensen met een LVB, hun ondersteuners, beleidsmakers en adviesraden te inspireren om mensen met een licht verstandelijke beperking een stem te geven bij het ontwikkelen van beleid. 

Movisie - Praat met mij

Ga naar de website
Deze gereedschapskist geeft handvatten om mensen met een LVB een stem te geven in jouw organisatie.

Movisie – Praat met mij